emmaDe Nederlandse Staatsmijnen (DSM) zijn in het verleden diverse initiatieven gestart om voormalige mijnwerkers aan geschikt alternatief werk te helpen. Een gespecialiseerde schoenenfabriek, die zich toelegt op het repareren – en later ook fabriceren – van stevige en extra ondersteunende schoenen voor mijnwerkers, is één van deze initiatieven. Vandaag de dag wordt Emma Safety Footwear niet alleen door mijnwerkers gedragen, maar door harde werkers over de hele wereld. In elk branche of beroep waar normale schoenen het afleggen, is er altijd een Emma schoen die de uitdaging wél aankan.

Emma schoenen zijn gemaakt voor intensief gebruik. Het soepele volnerf leer heeft een perfecte pasvorm die zorgt voor optimaal draagcomfort. Elke huid wordt grondig geïnspecteerd en alleen de allerbeste delen worden gebruikt. Zelfs bij een minimale beschadiging wordt het leer niet meer gebruikt. Hand-oog-coördinatie is misschien wel de belangrijkste vaardigheid bij de productie van deze schoenen. Het handmatige naai- en stikwerk vereist een vaste hand. De schoenen zijn meervoudig gestikt, zodat ze lang meegaan en al die tijd comfortabel blijven. Men experimenteert continu met nieuwe materialen en patronen om steeds weer producten te optimaliseren en te verbeteren.

De Europese veiligheidsnorm is wel het minste waar schoenen aan moeten voldoen; de eigen veiligheidseisen gaan meestal nog een stuk verder. De schoenen worden getest en gecertificeerd door de Nederlandse en Duitse TÜV Rheinland en het Britse SATRA instituut, maar het belangrijkste zijn de extreme testen die men zelf uitvoert.